This is a new blog and frankly I am not really sure about it's content...

Monday 10 September 2012

strabunica stie tot

Legumele congelate (morcovi, cartofi, varza, spanac) isi redobandesc prospetimea initiala dupa o baie buna in apa sarata.

Salata vestejita isi revine daca e inmuiata mai intai in apa calduta, apoi in apa rece.

Uleiul folosit la prajit se curata perfect daca e trecut printr-un filtru de cafea.

Heringii si alte soiuri de peste se desareaza, lasandu-i o jumatate de ora in lapte proaspat.

Sosurile sarate in exces se pot
desara asezand peste cratita respectiva o panza presarata cu faina.

Sosul alb devine mai usor daca, inainte de a-l servi, incorporati in el un albus batut spuma.

Laptele fiert nu mai da afara din oala daca, inainte de a-l fierbe, puneti pe fundul vasului o farfurioara asezata cu gura in jos.

Carnea de vanat isi inteteste gustul specific daca, inainte de a o gati, ii injectati cu o seringa putin coniac.

Feliile de jambon pastrate prea multa vreme in frigider au tendinta sa se intareasca. Inmuiati-le cateva minute in lapte, 
isi vor regasi supletea initiala.

Mamaliga nu face cocoloase daca, inainte de a-l pune la fiert, stropiti malaiul cu apa rece.

Clatitele nu se mai lipesc de tigaie, daca peste grasime se presara un praf de zahar
Petele de grasime patrunse in lemn se presara cu nisip. Se lasa 12 ore. Se spala cu apa fierbinte si, daca e cazul, procedeul se repeta.

Sucul de lamaie se limpezeste de toate impuritatile daca e incalzit la 60 de grade.

Scartaitul usilor dispare daca li se freaca tatanile cu varful unui creion.

Celofanul de pe borcanele de conserve garanteaza ca dulceata sau zacusca se afla in stare buna, atunci cand se adanceste spre interior.

Buretii naturali se curata prin fierbere in apa, apoi prin fierbere in otet. Durabilitatea lor se dubleaza.

Untul ranced isi redobandeste prospetimea si gustul initial daca se topeste, se spumuieste si, cat e inca fierbinte, se baga in el o coaja de paine neagra prajita (timp de 15 minute).

Gainile si cocosii nu mai pot zbura peste gard daca li se taie primele trei pene din aripi.

Covoarele se curata bine daca dupa ce le-am maturat, le frecam fie cu miez de paine neagra veche de 2-3 zile, fie cu tarate de grau, presarate pe un burete uscat.

Albinele care inteapa pot fi lesne inlaturate 
daca in apropiere de stupi se pune o sperietoare de paie cu palarie de fetru. Dupa cateva zile, palaria va fi plina de ace.


Vanatul ramane proaspat si isi pastreaza gustul nealterat daca e presarat cu cafea macinata.

Carnurile sarate se desareaza usor daca se spala cu apa fiarta
in care s-a dizolvat zahar praf.

Pestii de balta isi pierd mirosul de namol daca se lasa cateva ore in apa amestecata cu sare si argila.

Gustul de namol al pestilor dispare usor daca in apa de gatit se sting 2-3 carbuni de lemn.

Crapii pot fi transportati proaspeti la distanta mare daca li se baga in gura un miez de paine inmuiat in rachiu.

Tiparii mor mai usor daca, dupa ce sunt pescuiti, se baga intr-un vas cu apa si cu otet. In apa sarata, cum se practica de obicei, agonia dureaza o jumatate de ora.

Sangele tiparilor este una dintre cele mai periculoase otravuri, daca patrunde, printr-o zgarietura sau rana, in sangele uman. Actioneaza mai repede decat veninul de vipera.

Mucegaiul de pe carnurile afumate se curata usor daca este frecat cu o saramura groasa. Acelasi procedeu, aplicat pe carnea proaspat afumata, o fereste de mucegai.

Conservele pe baza de fructe trebuie puse inca o data la fiert daca celofanul de pe gura borcanelor incepe sa se umfle.

Mirosul de mobila lacuita si noua dispare daca
se pun pe rafturi vase cu lapte luat de pe foc si se inchid usile sau sertarele.

Fulgerele lovesc numai acele locuri pe sub care curge sau se afla o apa.

Copacii cei mai loviti de fulgere sunt stejarii sau arborii cu ramuri uscate. Mestecenii sunt cei mai feriti.

Zatul de cafea amestecat cu apa este un bun ingrasamant pentru iedera.

Albusul de ou este cel mai sigur lipici. Nu se desface nici trecut prin vapori de apa.



Gainile pot fi aparate de vulpi daca li se leaga la gat un clopotel. Vulpile ataca doar noaptea, cand ele dorm. Clinchetul e semn de pericol.
Vasele de aluminiu se innegresc mai greu daca inainte de prima intrebuintare se fierbe in ele lapte. Apoi frecati-le inauntru cu un somoiog de urzici si clatiti-le bine cu apa.

Vasele de inox nu trebuie frecate cu un burete de sarma. Se zgarie.

Vasele din arama trebuie curatate cu sare fina amestecata cu putin otet. Nu le frecati cu burete de sarma.

Vasele arse se recupereaza ca prin farmec daca puneti in ele un pahar de otet si le lasati
pe flacara mica, pana ce lichidul se evapora.

Cartonul poate sa intre in compozitia ingrasamintelor care se pun in gradina. El face parte din materialele de origine vegetala, la fel ca cenusa de lemn, zatul de cafea si turba.

Daca scara care duce in becinu e bine luminata, vopsiti-i ultimele trepte in alb. Veti evita accidente periculoase.

Sticla de sampanie se deschide foarte usor, daca in loc sa invartiti dopul, invartiti sticla, tinand dopul fix.

Petele de pe podelele de ciment dispar daca le frecati cu o perie aspra, inmuiata in otet clocotit.

Rugina imprimata intr-o podea de ciment dispare daca impregnati locurile murdare, vreme de cateva ore, cu o solutie de acid oxalic 
(100 g la un litru de apa). Frecati bine si clatiti cu apa multa.

• Ceara de parchet si de mobila poate fi inmuiata, nu doar cu benzina, ci si cu lapte.

Mobilele primesc o patina frumoasa, de vechi, daca le ungeti cu o pensula inmuiata in ceara topita. Lasati sa se usuce, apoi lustruiti.

No comments:

Post a Comment